Djeca kao potrošači
Osnovna škola "dr. Vinko Žganec" - Vratišinec
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Selnica
Djeca kao potrošači
Područna škola Zebanec
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Nedelišće
Djeca kao potrošači
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Sveti Juraj na Bregu (4. c)
Djeca kao potrošači
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Sveti Juraj na Bregu
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Sveta Marija i područna škola Donji Mihaljevec

Da nije dobro u trgovini kupiti ono što nam prvo dođe pod ruku i što bi sve morali znati prije kupovine učili su učenici trećih i četvrtih razreda. Na edukativnoj radionici naučili su kako usporediti proizvode i odlučiti koji je proizvod isplativije kupiti, kako sastaviti popis za kupnju, ponašati se u trgovini te oduprijeti se impulzivnoj kupnji proizvoda koje nisu planirali kupiti.

U razgovoru i razmjeni iskustava  s izvoditeljicama projekta Gordanom Lukić iz Društva potrošača Međimurja i Sanjom Keretić iz  Varaždinskog potrošača učenici Osnovne škole Selnica  učili su kako koristiti letke i reklame, ne podlijegati reklamnim kampanjama te kako ekonomično trošiti novac i lakše se oduprijeti prekomjernoj potrošnji te uspjeti uštedjeti od novaca koji je njima kako mladim ali aktivnim potrošačima dostupan.

Djeca su iznosila iskustvo kako se planira kupnja namirnica u njihovim obiteljima i koliko i sama sudjeluju u paniranju i realizaciji obiteljske kupovine. Raduje nas da većina obitelji pažljivo planira kupnju proizvoda, da kosite dostupne informacije za usporedbu cijena, veličine i sadržaja pakiranja te da dio tog posla obave i djeca.

U razgovoru o načinu kupovine prehrambenih namirnica, prvenstveno voća i povrća pokazalo se da i roditelji i djeca imaju razvijenu svijest o racionalnom korištenju  namirnica za pripremu obroka, da prilikom kupnje ne izbjegavaju voće i povrće koje je nepravilnog oblika ako su takvi proizvodi zdravi, neoštećeni i dobri za konzumaciju. Posebno nas raduje da velik broj djece u svojim obiteljima sudjeluje u uzgoju namirnica za prehranu aktivno pomažući u vrtu, da pomažu u pripremi obroka te spremanju viška proizvoda u obliku slatke ili kisele zimnice.

Razgovaralo se i o školskoj kuhinji, kakvi su obroci i kako postupiti ako je poslužen obrok hrane koju baš ne vole, kako spriječiti bacanje hrane i voditi računa o zaštiti okoliša.

U Područnoj školi Zebanec radionicu su pohađali učenici četvrtih razreda. Budući da u školi  djeluje ekološka grupa djeca su vrlo aktivno sudjelovala u razgovoru o pripremi obroka od ostataka hrane i planiranju tjednog jelovnika. Sami su iznosili iskustva i znanja o odlaganju ostataka od pripreme obroka, naučili su kako pravilno kompostirati te kasnije upotrijebiti kompost u vrtu ili za uzgoj cvijeća.

Govoreći o uzgoju hrane u kućnim vrtovima pokazalo se da je u njihovim obiteljima uobičajena praksa darivanja viška uzgojenog voća i povrća susjedima i rođacima, da su česte razmjene dobara i to ne samo hrane nego i odjeće, obuće, igračaka i ostalih stvari koje djeca brzo prerastu te da obitelji aktivno promišljaju o održivoj potrošnji i zaštiti prirodnih resursa. 

Na obje radionce govorilo se i  sigurnosti djece u korištenju  interneta i aplikacija, a kao bi stekli uvid u način i količinu korištenja digitalnih tehnologija djeca su ispunjavala anketu “Pomozi mi razumjeti zašto su ti mobitel i internet toliko važni”.

U radionicama koje su održane uz financijsku podršku općine Selnica  aktivno su uz djecu sudjelovali i učitelji te ravnateljica te je istaknuta želja za daljnjom suradnjom s udrugama i proširenjem projektnih aktivnosti.

tekst: Sanja Keretić
foto: Gordana Lukić