Djeca kao potrošači
Osnovna škola "dr. Vinko Žganec" - Vratišinec
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Selnica
Djeca kao potrošači
Područna škola Zebanec
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Nedelišće
Djeca kao potrošači
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Sveti Juraj na Bregu (4. c)
Djeca kao potrošači
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Sveti Juraj na Bregu
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Sveta Marija i područna škola Donji Mihaljevec

Nakon što su prošle godine naučili osnove prava potrošača,  projekt “Djeca kao potrošači” i ove je godine proveden u Osnovnoj školi Nedelišće. Kako smo tijekom dosadašnjih druženja i razgovora  s djecom uočili da većina učenika svakodnevno koristi mobilne uređaje, internet i računala, u okviru suradnje Društva potrošača Međimurja i HAKOM-a održana je edukativna radionica o sigurnosti djece u korištenju digitalnih tehnologija.

Upravo je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti kao neovisni regulator pravo mjesto za angažiranje stručnih suradnika na projektu Gordane Kulišić, Tanje Zaninović i Jasminke Lacmanović.

U prvom dijelu edukativnog predavanja  “Ja u svijetu elektroničkih komunikacija”  koje su slušali učenici četvrtog a i b razreda Tanja Zaninović  govorila je o igrama, društvenim mrežama i programima te aplikacijama za razmjenu poruka. Upozorila je na potrebu zaštite osobnih podataka na internetu te naučila djecu kako urediti postavke privatnosti na društvenim mrežama i postići što veću razinu sigurnosti. Istaknula je važnost kulturne i pristojne komunikacije u virtualnom svijetu jer svaka objava sadržaja ostaje negdje u virtualnom prostoru i ostavlja digitalni otisak.

Najviše učenika svakodnevno i po nekoliko sati dnevno koristi Snapchat, TikTok i video igre. Govoreći o svojim iskustvima u digitalnom svijetu učenici do sada nisu bili izloženi uznemirujućim porukama i neugodnim  situacijama u virtualnom svijetu, ipak, upozoreni su na važnosti komunikacije s roditeljima i potrebu korištenja roditeljskog nadzora u obliku programa ili aplikacija za nadzor.

U drugom dijelu edukativnog predavanja Gordana Kulišić govorila je o Google play zamkama i naglasila važnost uključivanja provjere autentičnosti kako bi se izbjegle neovlaštene i neželjene transakcije prilikom kupovine aplikacija i igrica.

Učenici su ispunili anketu o korištenju interneta i mobilnih uređaja koja će Društvu potrošača Međimurja i partneru Varaždinskom potrošaču  pomoći u planiranju budućih aktivnosti na projektu. Izvoditeljice projekta Djeca kao potrošači Sanja Keretić i Gordana Lukić učenicima su podijelile prigodne poklone i edukativni materijal koji su financirani sredstvima donatora Općine Nedelišće i HAKOM-a.

Gordana Lukić