Djeca kao potrošači
Osnovna škola "dr. Vinko Žganec" - Vratišinec
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Selnica
Djeca kao potrošači
Područna škola Zebanec
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Nedelišće
Djeca kao potrošači
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Sveti Juraj na Bregu (4. c)
Djeca kao potrošači
Osnovna škola "Ivan Goran Kovačić" Sveti Juraj na Bregu
Djeca kao potrošači
Osnovna škola Sveta Marija i područna škola Donji Mihaljevec

U sklopu projekta Djeca kao potrošači provodi se program zaštite djece na internetu i u svijetu mrežnih tehnologija kroz edukaciju učenika četvrtih razreda s ciljem da nauče kako se odgovorno ponašati prilikom upotrebe mrežnih tehnologija jer iskustvo pokazuje da ih djeca koriste samostalno bez stalnog nadzora roditelja.

U osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u Svetom Juraju na Bregu održane su dvije edukativne radionice za učenike četvrtih razreda koje je financijski poduprla Općina Sveti Juraj na Bregu.

Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih uređaja govorile su predstavnice Hrvatske  regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Gordana Kulišić, Tanja Zaninović i Katarina Žaja Pauk. U razgovoru  i razmjeni iskustava  govorile su o  opasnostima ostavljanja osobnih podataka na internetu i društvenim mrežama i potrebi da se dobro provjere privole koje se daju za pristup aplikacijama i uslugama. Upozorile su na rizike objave i razmjene osjetljivih podataka: fotografija, lokacija, brojeva računa, lozinki te opasnosti koje vrebaju od hakera i drugih zlonamjernih osoba na internetu koje objavljene podatke mogu iskoristiti za krađu identiteta ili druge štetne aktivnosti.

Veliki doprinos u zaštiti djece u virtualnom svijetu mogu dati roditelji koristeći programe za nadzor kao što je Family Link ili aplikacije za kontrolu i restrikciju sadržaja.

Ipak, posebno je naglašeno da je najvažnije razgovarati s roditeljima i prijaviti im svako neprikladno ponašanje ili sadržaj te zatražiti starije da provjere neobičnu poruku ili ponudu koju bi mogli primiti preko društvenih mreža ili komunikacijskih aplikacija. 

Učenici su naučili kako prepoznati prevare putem društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju, a kako provjeriti potencijalni rizik za vlastitu privatnost prilikom korištenja interneta mogli su i sami isprobati putem aplikacije Kalkulator privatnosti.


Budući da je za korištenje digitalnih tehnologija potrebna i oprema i tarifa za govorne i podatkovne usluge i da je sve navedeno potrebno kupiti i platiti u drugom su dijelu radionice učili što je novac, kako doći do novca. Izvoditeljice projekta Djeca kao potrošači Gordana Lukić i Sanja Keretić  govorile su kako izbjeći zamke prekomjerne potrošnje i racionalno upravljati novcem, kako sastaviti popis za kupnju i ekonomično i održivo kupovati. Tijekom radionice snimao se i prilog o provedbi projekta Djeca kao potrošači te su učenici i pred kamerama ponovili što su sve naučili. Za sudjelovanje i zalaganje nagrađeni su prigodnim poklonima koje su pripremili HAKOM i  nositelj projekta Društvo potrošača Međimurja koje je u partnerstvu s Varaždinskim potrošačem održalo sedam radionica u osnovnim školama u Međimurskoj županiji.

tekst: Sanja Keretić
foto: Gordana Lukić